Το εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής αποτελεί ένα συχνό αθλητικό τραυματισμό του ώμου. Το συναντούμε κυρίως σε ομαδικά αθλήματα και χειμερινές δραστηριότητες τύπου snowboard. Η συχνότητα του τραυματισμού της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης δεν είναι καθορισμένη επακριβώς. Αυτό οφείλεται στο ότι όλοι οι ασθενείς που έχουν έναν τέτοιο τραυματισμό δεν προσέρχονται στον ορθοπαιδικό. Πιστεύεται πάντως ότι η συχνότητα κυμαίνεται γύρω στο 12%. Οι νέοι άνδρες (<35 ετών) είναι αυτοί που παρουσιάζουν πιο συχνά αυτόν τον τραυματισμό. Η αναλογία ανδρών προς τις γυναίκες με εξάρθρημα της ακρωμιοκλειδικής είναι στο 5:1! Ο συχνότερος τρόπος με τον οποίο γίνεται το εξάρθρημα της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης είναι η πτώση με όλο το βάρος πάνω στον ώμο.

 

Ακρωμιοκλειδική Διάρθρωση

Η ακρωμιοκλειδική διάρθρωση είναι το σημείο επαφής μεταξύ της κλείδας και του πρόσθιου έσω τμήματος του ακρωμίου. Η περιοχή αυτή χαρακτηρίζεται φυσιολογικά από ένα μικρό διάστημα το οποίο δίνει τη δυνατότητα μικροκίνησης της κλείδας και συντελεί στη σύνθετη κίνηση του ώμου. Κατόπιν κακώσεως της περιοχής από άμεση πλήξη μπορεί να προκληθεί εξάρθρημα της κλείδας από το ακρώμιο.

 

Συνήθως αυτό ωφελείται στη μερική ή πλήρη ρήξη των συνδέσμων που σταθεροποιούν την κλείδα στην περιοχή της ακρωμιοκλειδικής. Ανάλογα με τον βαθμό παρεκτόπισης ένα εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής χωρίζεται σε 1ου, 2ου, 3ου έως 6ου βαθμού. Στα εξαρθρήματα 1ου και 2ου βαθμού ο ασθενής δεν εμφανίζει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στη λειτουργία του ώμου και αντιμετωπίζονται κατά βάση συντηρητικά.

 

Στα 3ου βαθμού και άνω εξαρθρήματα, λόγω αισθητικού και λειτουργικού προβλήματος στην κίνηση του ώμου, συνιστάται η χειρουργική αντιμετώπιση, δηλαδή η αρθροσκοπική αποκατάσταση.

 

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος Χιώτης Ν. Ιωάννης διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην αρθροσκόπηση και χειρουργική του ώμου. Η αποκατάσταση του εξαρθρήματος της κλείδας πραγματοποιείται με ελάχιστα επεμβατική τεχνική και αρθροσκοπικά υποβοηθούμενα με τομές του 1 εκατοστού.

 

 

Χιώτης Ν. Ιωάννης MD, PhD, MSc

Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος

Αν. Διευθυντής Γ Ορθοπαιδικής Κλινικής Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ

Επιστημονικός Συνεργάτης Ιατρικής Σχολής Αθηνών – Έδρα Ανατομίας

Πιστοποιημένος στη χρήση του Ρομποτικού συστήματος ΜΑΚΟ για Αρθροπλαστικές Ισχίου και Γόνατος

Chiotisioannis.gr

diastremma.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ AΡΘΡΑ

Οι περισσότεροι άνθρωποι κρυολογούν τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο. Ακολουθείστε λοιπόν τις παρακάτω ...
Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου και της όρεξης, μεσολαβεί ...
Η αφυδάτωση είναι επικίνδυνη ανεξάρτητα από την ηλικία μας, αλλά οι ηλικιωμένοι διατρέχουν ...