Το Νόμπελ Ιατρικης δόθηκε στους αμερικανούς Ντέιβιντ Τζούλιους και Αρντέμ Παταπουτιάν που κατάφεραν να εξηγήσουν  τη μοριακή βάση για την αίσθηση της θερμότητας, του κρύου και της μηχανικής δύναμης, η οποία είναι θεμελιώδης για την ικανότητά μας να αισθανόμαστε, να ερμηνεύουμε και να αλληλεπιδρούμε με το εσωτερικό και εξωτερικό μας περιβάλλον. Με αυτη τους την ανακάλυψη θα βοηθήσουν ώστε να μειωθεί ο χρόνιος πόνος που συνδέεται με μια σειρά από ασθένειες.

Η ικανότητά μας να αισθανόμαστε ζέστη, κρύο, γεύση , όσφρηση και άγγιγμα, είναι απαραίτητη για την επιβίωση και υποστηρίζει την αλληλεπίδρασή μας με τον κόσμο γύρω μας. Στην καθημερινή μας ζωή θεωρούμε αυτές τις αισθήσεις δεδομένες, αλλά στην ερώτηση « με ποιόν  τρόπο ενεργοποιείτε το νευρικό μας συστημα  ώστε να γίνεται αντιληπτή η θερμοκρασία και η πίεση» τη λύση έδωσαν οι δύο βραβευθέντες με το Νόμπελ επιστήμονες.

Ο David Julius χρησιμοποίησε την καψαϊκίνη, μια πικάντικη ένωση από πιπεριές τσίλι που προκαλεί αίσθηση καψίματος, για να εντοπίσει έναν αισθητήρα στις νευρικές απολήξεις του δέρματος που ανταποκρίνεται στη θερμότητα.

Ο Ardem Patapoutian χρησιμοποίησε κύτταρα ευαίσθητα στην πίεση, για να ανακαλύψει μια νέα κατηγορία αισθητήρων που ανταποκρίνονται σε μηχανικά ερεθίσματα στο δέρμα και τα εσωτερικά όργανα.

 Αυτές οι σημαντικές ανακαλύψεις έδωσαν το έναυσμα για να ξεκινήσει μια έντονη ερευνητική δραστηριότητα , που οδήγησε σε μια ταχεία αύξηση της κατανόησής μας για το πώς το νευρικό μας σύστημα αισθάνεται τη θερμότητα, το κρύο και τα μηχανικά ερεθίσματα.

Πηγή :

https://www.nobelprize.org/prizes/medicine/2021/press-release/

ΣΧΕΤΙΚΑ AΡΘΡΑ

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π.) είναι ένας όρος “ομπρέλα” για να περιγράψει τις χρόνιες ...
Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια και Αναιμία H αναιμία αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της Χρόνιας Νεφρικής ...
Οι Επιπτώσεις του Σακχαρώδους Διαβήτη στις Ορθοπαιδικές Επεμβάσεις Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί ...