Η αποτελεσματικότητα της Μεσογειακής διατροφής στους ηλικιωμένους

Η μεσογειακή διατροφή είναι γνωστό ότι είναι ένα από τα πιο υγιεινά διατροφικά πρότυπα στον κόσμο λόγω της σχέσης της με τη χαμηλή νοσηρότητα και τη χαμηλή θνησιμότητα για ορισμένες  χρόνιες  παθήσεις.  
Σκοπός της μελέτης ήταν η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας σχετικά με τη σχέση ανάμεσα στη μεσογειακή διατροφή και  την  υγιή γήρανση.  Η παρούσα έρευνα του MEDLINE διεξήχθη με σκοπό την αναζήτηση βιβλιογραφίας σχετικά με τη σχέση ανάμεσα στη μεσογειακή διατροφή και την καρδιαγγειακή νόσο (ή παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις), τον καρκίνο, την ψυχική υγεία, τη μακροζωία και την ποιότητα ζωής στον ηλικιωμένο πληθυσμό 65 ετών και άνω. Μια επιλογή 36 άρθρων πληρούσε τα κριτήρια επιλογής. Είκοσι από τις μελέτες αφορούσαν τη μεσογειακή διατροφή και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, 2 σχετικά με τη μεσογειακή δίαιτα και τον καρκίνο, 3 με μεσογειακές δίαιτες και ψυχική υγεία και 11 σχετικά με τη μακροζωία (συνολική επιβίωση) ή την ψυχική υγεία.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι μεσογειακές δίαιτες έχουν οφέλη από παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως επίπεδα λιποπρωτεϊνών, αγγειοδιαστολή ενδοθηλίου, αντίσταση στην ινσουλίνη, επικράτηση μεταβολικού συνδρόμου, αντιοξειδωτική ικανότητα, επίπτωση εμφράγματος του μυοκαρδίου και καρδιαγγειακή θνησιμότητα.

 

Πηγή :https://www.gerolib.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ AΡΘΡΑ

Οι περισσότεροι άνθρωποι κρυολογούν τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο. Ακολουθείστε λοιπόν τις παρακάτω ...
Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου και της όρεξης, μεσολαβεί ...
Η αφυδάτωση είναι επικίνδυνη ανεξάρτητα από την ηλικία μας, αλλά οι ηλικιωμένοι διατρέχουν ...