Η αφασία είναι μια γλωσσική διαταραχή που προκαλείται από εγκεφαλική βλάβη στο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει τη γλώσσα. Είναι μια ελάχιστα γνωστή πάθηση που επηρεάζει 300.000 Ευρωπαίους κάθε χρόνο .

 Η αφασία είναι ακόμα ανεξερεύνητη περιοχή, αλλά οι ερευνητές αρχίζουν να κατανοούν καλύτερα πώς λειτουργεί το γλωσσικό σύστημα και παρέχουν επιστημονικές βάσεις για θεραπείες που μπορούν να δώσουν στους ανθρώπους καλύτερη ποιότητα ζωής. Συχνά προκύπτει ως αποτέλεσμα εγκεφαλικού επεισοδίου, όγκου εγκεφάλου ή νευροεκφυλιστικής νόσου, όπως το Αλτσχάιμερ. Ο ηθοποιός του Χόλιγουντ ,Μπρους Γουίλις ανακοίνωσε πρόσφατα την αποχώρησή του μετά από διάγνωση αφασίας. Η πάθηση επηρεάζει την ικανότητα ενός ατόμου να μιλά ή να κατανοεί συνεκτικά.

Σύμφωνα με τη  Δρ Nicoletta Biondo, ψυχογλωσσολόγο στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ, «Το να μην μπορείς να επικοινωνήσεις μπορεί να είναι καταστροφικό – ξυπνάς μια μέρα και βλέπεις ότι έχεις χάσει μέρος της  ικανότητάς σου να μιλάς ή να κατανοείς. Μερικοί άνθρωποι με αφασία μπορεί απλώς να μην θυμούνται τη λέξη για το «πορτοκαλί». Άλλοι μπορεί να μπορούν να γράψουν «πορτοκαλί» αλλά να μην το ξαναδιαβάσουν. Άλλοι μπορεί να πουν «μήλο» αντί για «πορτοκάλι» και να επιμένουν ότι έχουν δίκιο. Υπάρχουν εκείνοι που μπορεί να επιχειρήσουν να πουν «πορτοκαλί», αλλά ο ήχος που παράγουν δεν μοιάζει με τη λέξη. Ένα άλλο υποσύνολο ατόμων ,δεν μπορεί να επαναλάβει το “πορτοκαλί” αφού του ειπωθεί. Και μια άλλη ομάδα απλά δεν καταλαβαίνει την έννοια του «πορτοκαλιού». Η Αφασία είναι πραγματικά ανεξερεύνητη περιοχή, αλλά έχουμε αρχίσει να βλέπουμε περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα. Ελπίζουμε ότι αυτό θα μας δώσει μια καλύτερη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του γλωσσικού συστήματος και θα παράσχει επιστημονικές βάσεις για θεραπείες που μπορούν να προσφέρουν στους ανθρώπους καλύτερη ποιότητα ζωής».

Επί του παρόντος, τα τυπικά διεθνή τεστ για τη διάγνωση και τον βαθμό αφασίας είναι διαθέσιμα μόνο στα αγγλικά, καθιστώντας αδύνατη τη σύγκριση της σοβαρότητας της πάθησης σε όλες τις χώρες. Μέχρι σήμερα, οι Συνεργασίες Δοκιμαστών Αφασίας που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και οι πολλοί διεθνείς συνεργάτες τους έχουν προσαρμόσει τυπικά εργαλεία αξιολόγησης αφασίας σε 15 γλώσσες. Για πρώτη φορά, συλλέγονται δεδομένα χρησιμοποιώντας τεχνολογία παρακολούθησης ματιών – ένα εργαλείο που έχει ήδη αποδειχθεί χρήσιμο στη διάγνωση της άνοιας. Τυπικά, οι άνθρωποι που συνεχίζουν να αναπτύσσουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ εμφανίζουν σημάδια εξασθένησης της κίνησης των ματιών πριν εμφανιστούν οποιαδήποτε γνωστικά συμπτώματα. ” Επί του παρόντος δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσει η αφασία, αλλά υπάρχουν θεραπείες για τη διατήρηση των γλωσσικών ικανοτήτων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 

Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Αφασίας, περίπου το 25% έως 40% των ανθρώπων που επιβιώνουν από εγκεφαλικό παθαίνουν αφασία. Εκτός από ένα εγκεφαλικό, άλλες αιτίες περιλαμβάνουν: Τραύμα στο κεφάλι ,Ογκος στον εγκέφαλο, Μόλυνση,  Άνοια Σε ορισμένες περιπτώσεις.

 

Ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε ότι ξαφνικά αντιμετωπίζετε προβλήματα όπως Δυσκολία στην ομιλία , Δυσκολία στην κατανόηση της ομιλίας,  Δυσκολία στο να θυμηθείτε λέξεις,  Προβλήματα με την ανάγνωση ή τη γραφή.

 

Συμβουλές για την επικοινωνία με κάποιον που έχει αφασία Εάν κάποιος που γνωρίζετε έχει αφασία, αυτές οι συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να επικοινωνήσετε καλύτερα: Τραβήξτε την προσοχή του ατόμου  πριν πείτε κάτι. Διατηρήστε οπτική επαφή. Δώστε προσοχή στη γλώσσα του σώματός του. Μιλήστε όπου είναι ήσυχα. Χρησιμοποιήστε απλές λέξεις, αλλά μην χρησιμοποιείτε παιδική γλώσσα. Χρησιμοποιήστε μικρότερες προτάσεις και επαναλάβετε σημαντικές λέξεις. Μιλήστε αργά. Δώστε του χρόνο να πεί κάτι. Δοκιμάστε σχέδια, χειρονομίες, γραφή ή εκφράσεις προσώπου, εάν οι λέξεις δεν λειτουργούν. Ζητήστε του να ζωγραφίσει, να γράψει ή να δείξει εάν αντιμετωπίζει προβλήματα. Μη μιλάτε πιο δυνατά.

Τα άτομα με αφασία ακούν φυσιολογικά. Μην τελειώνετε τις σκέψεις τους για αυτούς.

 

Πηγές :

Primary Progressive Aphasia Archives

https://www.aphasia.org

 www.hopkinsmedicine.org

ΣΧΕΤΙΚΑ AΡΘΡΑ

Οι περισσότεροι άνθρωποι κρυολογούν τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο. Ακολουθείστε λοιπόν τις παρακάτω ...
Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου και της όρεξης, μεσολαβεί ...
Η αφυδάτωση είναι επικίνδυνη ανεξάρτητα από την ηλικία μας, αλλά οι ηλικιωμένοι διατρέχουν ...