Στην εποχή μας ή ακόμα καλύτερα στις μέρες μας, έγινε αντιληπτή και πέρα ως πέρα κατανοητή η μεγάλη ανάγκη για την νοσηλεία – φροντίδα ατόμων προχωρημένης ηλικίας.

Η κρίση της πανδημίας του Covid 19, μας κατέδειξε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας, αλλά και των άλλων Ευρωπαϊκών κρατών, αδυνατεί να σηκώσει στις πλάτες του ένα τέτοιο φορτίο φροντίδας και νοσηλείας των ηλικιωμένων πληθυσμιακών ομάδων.

Η αλήθεια είναι ότι το πρόβλημα της μετεγχειρητικής φροντίδας και αποκατάστασης των ηλικιωμένων ασθενών ύστερα από μια επέμβαση ορθοπαιδικού χαρακτήρα ήταν πραγματικό, και όλο διογκωνόταν τα τελευταία 15 με 20 έτη. Η γήρανση του γενικού πληθυσμού της χώρας μας αλλά και όλης της Ευρώπης γενικότερα αύξησε τις ανάγκες μας για κέντρα αποκατάστασης αλλά και φροντίδας των ηλικιωμένων, δραματικά.

Σε πολλές χώρες της δυτικής Ευρώπης η έννοια της γηριατρικής ιατρικής όπως και η ανάπτυξη γηριατρικών κλινικών και γενικότερα δομών φροντίδας ηλικιωμένων είχε ταχεία ανάπτυξη ήδη από την δεκαετία του 90. Δυστυχώς στην χώρα μας η διαφορετικότητα στην κουλτούρα μας (οι γονείς μένουν πάντα με τα παιδιά τους έως τα βαθιά γεράματά τους), σε συνδυασμό με την βαθιά οικονομική κρίση που βασάνιζε αλλά και ακόμη βασανίζει την Ελληνική οικονομία τα τελευταία 10 με 12 έτη, εμπόδισαν την ανάπτυξη τέτοιων δομών, η ακόμη χειρότερα δεν επέτρεψαν την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των ήδη υπαρχόντων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι περιπτώσεις ασθενών που χρειάστηκε να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση λόγο κατάγματος στην περιοχή του ισχίου τους. Μιλάμε για ασθενείς που κατά κανόνα είναι άνω των 70 ετών, φέρουν μια σειρά από παθολογικά προβλήματα (αναμενόμενο σε αυτήν την ηλικία) όπως για παράδειγμα υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, αρρυθμίες ή ακόμη και αναπνευστικά προβλήματα, και για κακή τους τύχη είχαν ένα αθώο τραυματισμό – ατύχημα και υπέστησαν ένα κάταγμα στο ισχίο τους. Οι ασθενείς αυτοί μολονότι θα χειρουργηθούν άμεσα είτε σε κάποιο δημόσιο Νοσοκομείο, είτε σε ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο με επιτυχία (επέμβαση ρουτίνας για τον μέσο Ορθοπαιδικό Χειρουργό), θα χρειαστούν μια περίοδο αποκατάστασης τουλάχιστον 3 με 6 μηνών και πολλές φορές ξεπερνά το έτος. Στο σημείο αυτό έχει μεγάλη σημασία το περιβάλλον στο οποίο θα βρεθεί ο μετεγχειρητικός ασθενής. Μολονότι η μετεγχειρητική πορεία και στενή παρακολούθηση του τραύματος δεν απαιτεί και δε ξεπερνά τις τρεις ημέρες, η μετεγχειρητική ρύθμιση όλων των παραπάνω παθολογικών καταστάσεων που μπορεί να φέρει ο ασθενής, οδηγούν σε μακροχρόνια νοσηλεία, πόσο μάλιστα η αποκατάσταση και η σταδιακή επανένταξη του ασθενούς στις καθημερινές του λειτουργείες.

Δυστυχώς πολυπληθυσμιακές μελέτες τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όσο και από την Ευρώπη έχουν καταδείξει ότι ένας στους τρεις ασθενείς άνω των 70 ετών που θα υποβληθούν σε επέμβαση για αποκατάσταση κατάγματος στην περιοχή του ισχίου τους, θα καταλήξει μέσα στον πρώτο μετεγχειρητικό χρόνο, ποσοστό που μεταβάλετε ανάλογα με την μετεγχειρητική αντιμετώπιση – φροντίδα που θα δεχθεί ο ασθενής όταν θα φύγει από το Νοσοκομείο.

Είναι λοιπόν, επιτακτική η ανάγκη για αναδιοργάνωση του χώρου και ανάπτυξη νέων σύγχρονων δομών που θα υπηρετήσουν των μετεγχειρητικό ηλικιωμένο ασθενή, ή θα παρέχουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε άτομα υπερήλικες με γνώμονα πάντα τον σεβασμό και την αγάπη στον άνθρωπο.

Στα πλαίσια αυτού του εκσυγχρονισμού, η παρουσία μια τράπεζας δεδομένων που θα μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να έχει πρόσβαση θεωρείται επιβεβλημένη. Στην εποχή μας όπου η πληροφορία μέσου του διαδικτύου είναι τόσο άμεση, μια τέτοια εφαρμογή θα ήταν μοναδικό εργαλείο τόσο για τους συγγενείς των ασθενών – υπερήλικων όσο και για τους επαγγελματίες υγείας που θα ήθελαν να προβάλουν τον χώρο τους αλλά και την δουλειά τους.

Αλέξανδρος Ελευθερόπουλος

Διευθυντής της ορθοπεδικής κλινικής του νοσοκομείου Νάουσας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ AΡΘΡΑ

Το κότσι στη γυναίκα είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα αισθητικό, αλλά και λειτουργικό τις περισσότερες ...
Τα άτομα με διαβήτη είναι γενικά περισσότερα εκτεθειμένα στην ανάπτυξη πολύπλοκων μορφών ιογενών ...
Η γήρανση είναι ένα πολύπλοκο φαινόμενο. Επηρεάζει όλους τους ανθρώπους, αλλά ο ρυθμός και η έκταση ...