Η αποκατάσταση και η φυσικοθεραπεία είναι σχετικά επίπονες διαδικασίες.

Όλοι ξεκινούν με χαρά, προσδοκώντας το τελικό αποτέλεσμα, αλλά η πορεία προς αυτό απαιτεί πειθαρχία και τακτικότητα.

Ειδικότερα στο σημείο που ο ασθενής παύει να είναι ασθενής, αλλά πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα αποκατάστασης στο σπίτι για λόγους ενδυνάμωσης, πρόληψης ή επανένταξης στην καθημερινότητα, τα πράγματα φαίνεται πως ξεφεύγουν από το αρχικό πλάνο.

 Παρακάτω θα βρείτε 8 tips που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε εντός του πλάνου που έχει ορίσει ο θεραπευτής σας, είτε στο θεραπευτήριο είτε (ακόμα πιο σημαντικό) στο σπίτι που δεν έχετε την επίβλεψη και την παρακίνηση.

1.Πιστέψτε στο πλάνο φυσικοθεραπείας

Ο φυσικοθεραπευτής σας, ως όφειλε, σας έδωσε μια σειρά ασκήσεων και εργονομικών διορθώσεων τις οποίες θα πρέπει να εντάξετε στην καθημερινότητα σας για ένα μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Εσείς απλά πρέπει να δείξετε πίστη και εμπιστοσύνη σε αυτό το πλάνο.

Ο φυσικοθεραπευτής είναι ειδικός στην ανάλυση κίνησης και σας έδωσε ασκήσεις, όχι για να σας ταλαιπωρήσει, αλλά για να διασφαλίσει πως οι προσπάθειες σας θα μεταφραστούν σε μια μόνιμη κατάσταση πλήρους λειτουργικότητας.

Σκεφτείτε το και πιστέψτε στις προσπάθειες του θεραπευτή σας.

2.Διασφαλίστε πως έχετε κατανοήσει πλήρως τις οδηγίες του φυσικοθεραπευτή σας

Η πλήρης κατανόηση του πλάνου αποκατάστασης εκ μέρους σας είναι κρίσιμης σημασίας.

Όταν γνωρίζετε γιατί κάνετε μια συγκεκριμένη άσκηση, πως θα σας βοηθήσει και τι αποτέλεσμα αναμένετε μακροπρόθεσμα, όλα είναι πιο εύκολα καιΕπίσης σιγουρευτείτε πως κατανοήσατε πλήρως την τεχνική ή τον τρόπο με τον οποίο σας ζητήθηκε να εκτελέσετε μια κίνηση ή μια άσκηση.

Φυσικά αυτό το κομμάτι είναι κυρίως δουλειά του θεραπευτή σας. Εκείνος οφείλει να σας δείξει με σαφήνεια τι ακριβώς θέλει και είναι καλό να σας έχει τυπωμένο σε χαρτί το πλάνο που θέλει να ακολουθήσετε.

Ακόμα καλύτερα θα είναι αν μπορεί να σας στείλει ηλεκτρονικά τις ασκήσεις ώστε να βλέπετε σε video ακριβώς τις ασκήσεις και την τεχνική τους.

Η δική σας ευθύνη εδώ είναι να εκφράσετε όλες τις απορίες σας και να ζητήσετε όσο περισσότερες πληροφορίες μπορείτε.

3.Βάλτε σε ένα πλάνο το …πλάνο

Ο φυσικοθεραπευτής θα σας ζητήσει να εκπληρώσετε μια σειρά ασκήσεων ή τεχνικών 2-3 φορές μέσα στην ημέρα. Ο καλύτερος τρόπος να ανταποκριθειτε σε αυτό χωρίς να αγχωθείτε είναι ο προγραμματισμός.

Χρονομετρήστε το πλάνο που σας έχει δοθεί και δημιουργείστε μέσα στη μέρα 2-3 σταθερά χρονικά πλαίσια ώστε να το πραγματοποιείτε.

Μην το αφήσετε ‘’στην τύχη’’ ή ‘’όποτε βολέψει’’ ή ‘’λίγο πιο μετά’’ γιατί θα μάλλον θα αθετήσετε το πλάνο και σύντομα η απογοήτευση θα σας οδηγήσει στην εγκατάλειψη.

3 στρατηγικές είναι :

α)να ξυπνήσετε 30 λεπτά νωρίτερα και να κάνετε τις ασκήσεις σας

β)να τις κάνετε αμέσως μετά την επιστροφή από την εργασίας σας και σίγουρα πριν κάτσετε ‘’για 5 λεπτάκια μόνο’’

γ) 30 λεπτά πριν κοιμηθείτε, μια ρουτίνα που θα σας χαρίσει και πιο ήρεμο και απολαυστικό ύπνο.

4.Βάλτε στο ‘παιχίδι’ και την οικογένεια σας ή κοντινούς σας ανθρώπους

Αν χρειάζεστε οπωσδήποτε παρακίνηση ή επίβλεψη ζητήστε το από κοντινά και αγαπημένα σας πρόσωπα.

Εξηγείστε τους το σκοπό, τη συχνότητα και τη σημασία του θεραπευτικού πλάνου και ζητήστε στήριξη και υπενθύμιση όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα έχετε φανταστεί στον τομέα της ‘δέσμευσης στο πλάνο’.

Θέλετε να επωφεληθούν και οι δικοί σας άνθρωποι; Προτείνετε να κάνετε μαζί τις ασκήσεις.

Έτσι θα έχετε ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο. Αν πιστεύετε πως θα βοηθήσει, ζητήστε από το θεραπευτή σας να εκπαιδεύσει και κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο ώστε να επιβλέπει την τεχνική, τη διάρκεια και την προσκόλληση σας στο πρόγραμμα αποκατάστασης στο σπίτι.

5.Βάλτε στόχους

Η στοχοθέτηση είναι μια εξαιρετικά επωφελής διαδικασία.

Βάλτε μικρούς στόχους και θέστε και μερικούς μεγαλύτερους μακροπρόθεσμους στόχους.

Επιβραβεύστε τον εαυτό σας κάθε φορά που πετυχαίνετε ένα μικρό στόχο και κάντε το πλάνο αποκατάστασης να μοιάζει με παιχίδι.

Ζητήστε από τον θεραπευτή σας να σας θέσει εκείνος ρεαλιστικούς και μετρήσιμους στόχους.

6.Να έχετε υπομονή

Η υπομονή είναι αρετή και αυτό είναι μια αλήθεια και για την αποκατάσταση.

Οι ασθενείς τις περισσότερες φορές βιάζονται και το πιο κοινό λάθος (και κύρια αιτία επανατραυματισμών) είναι η επιστροφή στις δραστηριότητες χωρίς να έχει ολοκληρωθεί το φυσικοθεραπευτικό πλάνο.

 

Η αποκατάσταση είναι μια διαδικασία που συνήθως διαρκεί ένα σεβαστό χρονικό διάστημα και απαιτεί την σταδιακή επαναφορά στις δραστηριότητες.

Ακολουθήστε πιστά το θεραπευτικό πλάνο και θα ανταμειφθείτε μελλοντικά με πλήρη και ασφαλή λειτουργικότητα.

7.Παραμείνετε δραστήριοι

Το σώμα είναι φτιαγμένο για κίνηση.

Είναι σημαντικό να παραμείνετε ενεργοί και δραστήριοι, και το πλάνο αποκατάστασης θα σας δώσει τα κατάλληλα ερεθίσματα για αυτό.

Οι ασθενείς που μετά το τέλος των παθητικών θεραπειών και την απομάκρυνση του πόνου επέλεξαν την απουσία κίνησης από τη ζωή τους επισκέπτονται τους θεραπευτές ξανά και ξανά.

Το πλάνο αποκατάστασης που σας έδωσε ο φυσικοθεραπευτής σας είναι η εγγύηση ότι θα παραμείνετε ενεργοί και κινητικοί όταν θα επιστρέψετε σπίτι.

Ρωτήστε το θεραπευτή σας ποιες αθλητικές δραστηριότητες είναι ασφαλείς και ξεκινήστε άμεσα.

Περπάτημα, κολύμβηση, ποδηλασία, κωπηλασία, τρέξιμο και τόσες άλλες δραστηριότητες σας περιμένουν να τις ανακαλύψετε.

8.Πρόληψη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα

Το πλάνο αποκατάστασης που καλείστε να ακολουθήσετε είναι και η παρακαταθήκη σας για πρόληψη αλλά και θεραπεία σε μελλοντικές ενοχλήσεις.

Από τη μια ίσως όλο αυτή η ενεργοποίηση υπό την καθοδήγηση ενός θεραπευτή, σας γίνει μια καλή συνήθεια και την εντάξετε στην καθημερινότητας σας.

Από την άλλη οποτεδήποτε έχετε ανάλογες ενοχλήσεις, ίσως προλάβετε τα χειρότερα ανατρέχοντας στο πλάνο άσκησης και εργονομίας που σας δόθηκε, αποτρέποντας την ολική επαναφορά του πόνου και της δυσλειτουργίας.

Είναι προς όφελος σας να εφαρμόσετε το πλάνο και να εκπαιδευτείτε σε αυτό, διασφαλίζοντας πως η επένδυση σας, τόσο σε κόπο όσο και σε χρήμα, θα έχει μακροχρόνια αξία και ανταποδοτικότητα.

Μοροχλιάδης Στέφανος

Φυσικοθεραπευτής Bcs, MT, RT, Formthotics specialist

www.bioanadrasis.com

ΣΧΕΤΙΚΑ AΡΘΡΑ

Οι περισσότεροι άνθρωποι κρυολογούν τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο. Ακολουθείστε λοιπόν τις παρακάτω ...
Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου και της όρεξης, μεσολαβεί ...
Η αφυδάτωση είναι επικίνδυνη ανεξάρτητα από την ηλικία μας, αλλά οι ηλικιωμένοι διατρέχουν ...