Οι περισσότεροι άνθρωποι κρυολογούν τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο.

 

Ακολουθείστε λοιπόν τις παρακάτω συμβουλές για να προφυλαχθείτε όσο περισσότερο μπορείτε!

 

Οι εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες, από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο, με κορύφωση τους μήνες Φεβρουάριο έως Μάρτιο.

 

Γι’ αυτό να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αυτούς τους μήνες, ειδικά εάν:

 

Είστε μεγαλύτεροι από 65 και πάσχετε απο άσθμα, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις ή χρόνιες πνευμονοπάθειες.

 

Παίρνετε οποιοδήποτε φάρμακο που επηρεάζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

 

Έρχεστε σε καθημερινή επαφή με παιδιά μικρότερα των 2 ετών .

 

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθούμε από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός.

 

Κρατήστε αποστάσεις! Τα μικρόβια του κρυολογήματος και της γρίπης περνούν μέσω του αέρα από άτομο σε άτομο. Όταν ένα άρρωστο άτομο βήχει, φτερνίζεται ή μιλάει, μικροσκοπικές σταγόνες βλέννας χτυπούν τον αέρα. Πόσο μακριά πρέπει να μείνετε από κάποιον που είναι άρρωστος; Αυτά τα σταγονίδια μπορούν να εξαπλωθούν σε περίπου μέτρα. Οι άνθρωποι είναι πιο μεταδοτικοί όταν έχουν κάποια αρχικά συμπτώματα όπως καταρροή, βήχα ή πόνους στο σώμα.

 


Κρατήστε τις πετσέτες χωριστά. Συνήθως δεν μοιραζόμαστε ποτέ ενα χαρτομάντιλο με κάποιον, αλλά οι περισσότεροι από εμάς ξεχνάμε ότι οι πετσέτες μπάνιου φιλοξενούν επίσης μικρόβια. Όταν κάποιος στο σπίτι σας έχει γρίπη, βάλτε μια επιπλέον πετσέτα χεριών και προσώπου . Ή, χρησιμοποιήστε χαρτί κουζίμας και χαρτοπετσέτες.

 

Χρησιμοποιήστε αφυγραντήρες. Εάν ο αέρας στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας σας είναι πολύ ξηρός, τα μικρόβια της γρίπης θα παραμείνουν για περισσότερο διαστημα στο χώρο. Με τη χρήση αφυγραντήρα ,ο υγρός αέρας αναγκάζει τα αερομεταφερόμενα μικρόβια να πέφτουν στο έδαφος όπου είναι λιγότερο πιθανό να σας μολύνουν.

 

 

Καθαρίστε σχολαστικά τις επιφάνειες όπως πόμολα πόρτας και πληκτρολόγια γιατί τα μικρόβια της γρίπης μπορούν να ζήσουν σε αυτές τις σκληρές επιφάνειες έως και 8 ώρες. Ορισμένοι ιοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα μπορούν να επιβιώσουν σε επιφάνειες — ακόμα και σε αυτές που έχουν καθαριστεί – για μήνες. Εάν αγγίξετε κάτι στο οποίο ένα άρρωστο άτομο έχει βήξει ή φτερνιστεί και στη συνέχεια βάλετε τα δάχτυλά σας κοντά στα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας, είναι πιθανό να αρρωστήσετε και εσείς.

 

Να πλένετε συχνά τα χέρια σας . Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό και σαπούνι και τρίψτε τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε αντισηπτικό χεριών με βάση το οινόπνευμα.

 

Φροντίστε τον εαυτό σας κάθε μέρα για να βοηθήσετε το σώμα σας να καταπολεμήσει τα μικρόβια του κρυολογήματος και της γρίπης. Ξεκουραστείτε αρκετά, και ακολουθήστε μια διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Εάν πίνετε αλκοόλ, περιορίστε το σε μικρές ποσότητες. Εάν καπνίζετε, τώρα θα ήταν μια καλή στιγμή να το κόψετε, επειδή το κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της γρίπης και του κρυολογήματος.

 

Πηγές :

NHS: “Preventing Colds and Flu.”

Harvard Medical School: “How to Boost Your Immune System.”

ΣΧΕΤΙΚΑ AΡΘΡΑ

Οι περισσότεροι άνθρωποι κρυολογούν τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο. Ακολουθείστε λοιπόν τις παρακάτω ...
Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου και της όρεξης, μεσολαβεί ...
Η αφυδάτωση είναι επικίνδυνη ανεξάρτητα από την ηλικία μας, αλλά οι ηλικιωμένοι διατρέχουν ...