Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου και της όρεξης, μεσολαβεί στη διάθεση και αναστέλλει τον πόνο. Εφόσον περίπου το 95% της σεροτονίνης μας παράγεται στο γαστρεντερικό μας σύστημα και ο γαστρεντερικός μας σωλήνας έχει εκατομμύρια νευρικά κύτταρα ή νευρώνες, είναι λοιπόν λογικό οι εσωτερικές λειτουργίες του πεπτικού μας συστήματος να μην βοηθούν μόνο στην αφομείωση των τροφίμων, αλλά και στην καθοδήγηση των συναισθημάτων μας!

 

Επιπλέον, η λειτουργία αυτών των νευρώνων – και η παραγωγή νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη – επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τα δισεκατομμύρια “καλά” βακτήρια που συνθέτουν το εντερικό μας μικροβίωμα. Αυτά τα βακτήρια παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην υγεία.


  • Προστατεύουν τα τοιχώματα των εντέρων και διασφαλίζουν ότι παρέχουν ισχυρό φράγμα ενάντια στις τοξίνες και τα «κακά» βακτήρια.
  • Περιορίζουν τη φλεγμονή.
  • Βελτιώνουν το πόσο καλά απορροφόνται τα θρεπτικά συστατικά από το φαγητό μας
  • Ενεργοποιούν νευρικές οδούς που «ταξιδεύουν» απευθείας μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου.


Μελέτες που έχουν συγκρίνει τις «παραδοσιακές» διατροφές , όπως τη Μεσογειακή την Ιαπωνική διατροφή, με μια τυπική «δυτική» διατροφή έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος κατάθλιψης είναι 25% έως 35% χαμηλότερος σε όσους ακολουθούν τις δυο πιό «παραδοσιακές».


Οι επιστήμονες εξηγούν αυτή τη διαφορά επειδή οι τελευταίες ,τείνουν να είναι πλούσιες σε λαχανικά, φρούτα, μη επεξεργασμένα δημητριακά και ψάρια και θαλασσινά και να περιέχουν μόνο μέτριες ποσότητες άπαχου κρέατος και γαλακτοκομικών. Δεν έχουν επίσης επεξεργασμένα τρόφιμα και σάκχαρα, τα οποία αποτελούν τα βασικά στοιχεία του «δυτικού» διατροφικού προτύπου. Επιπλέον, πολλά από αυτά τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα ζυμώνονται και επομένως λειτουργούν ως φυσικά προβιοτικά.


Η αντίληψη ότι τα καλά βακτήρια όχι μόνο επηρεάζουν αυτό που χωνεύει και απορροφά το έντερό μας, αλλά ότι επηρεάζουν επίσης τον βαθμό φλεγμονής σε όλο το σώμα μας, καθώς και τη διάθεση και το επίπεδο ενέργειας μας, είναι κάτι που υποστηρίζουν όλο και περισσότεροι ερευνητές με την πάροδο του χρόνου!


πηγή
https://www.health.harvard.edu/blog/nutritional-psychiatry-your-brain-on-food-201511168626

ΣΧΕΤΙΚΑ AΡΘΡΑ

Οι περισσότεροι άνθρωποι κρυολογούν τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο. Ακολουθείστε λοιπόν τις παρακάτω ...
Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου και της όρεξης, μεσολαβεί ...
Η αφυδάτωση είναι επικίνδυνη ανεξάρτητα από την ηλικία μας, αλλά οι ηλικιωμένοι διατρέχουν ...